top of page
lieven63

Grenzen: de ultieme life hack


Grenzen zijn de ultieme life hack. Ze geven je ruimte om je energie te beschermen. Je zult minder overweldigd zijn en dagelijkse stress verminderen. Zelfvertrouwen en eigenwaarde zullen groeien. Relaties zullen meer betekenis krijgen. Maar eerst zul je doodsbang zijn. Waarom? De meesten van ons hebben nooit grenzen gesteld, laat staan vastgehouden.


Grenzen zijn jouw duidelijke lijn. Ze zijn je verbale (en soms non-verbale) communicatie met de wereld en de mensen daarin. Bijna iedereen worstelt met grenzen omdat ze nooit hebben gezien dat de volwassenen in hun familie deze hadden. Ze hadden een moeder die ja zei tegen elk evenement, zelfs als ze uitgeput was, of een vader die voor iedereen zorgde, vóór hij dat voor zichzelf deed. De maatschappij beloont dit soort gedrag, maar we kijken nooit naar hoe deze mensen zich voelen. We kijken niet naar hun gezondheid of de tevredenheid van hun relaties. Als we dat deden, zouden we dit gedrag misschien niet belonen. Uiteindelijk sluipen er wrokgevoelens in, laaien de gemoederen op en manifesteert zich ziekte.


Hoe weet je of je geen duidelijke grenzen hebt?

Je huivert bij het woord "nee". Ik herinner me dat toen ik voor het eerst leerde over de kracht van "nee", ik dacht dat dit zo simpel was. Mijn verstand begreep duidelijk dat "nee" een complete zin is en dat ik mezelf niet hoefde te verklaren. Toen ik het daadwerkelijk ging oefenen, kon ik de angst en nervositeit die het opriep niet geloven. Ik worstelde om mezelf niet te verklaren of te verontschuldigen. Een duidelijk teken dat ik serieus aan mijn eigen grenzen moest werken. Je voelt schuld, schaamte, angst (vul een vergelijkbare emotie in) wanneer je jezelf en je eigen behoeften boven de wensen van iemand anders stelt. Geen grenzen hebben is eigenlijk een onderliggende verklaring dat je eigenwaarde op de een of andere manier beschadigd is.

Het is normaal om aardig gevonden te willen worden of conflicten te vermijden, maar wanneer dit ten koste gaat van je eigen gevoelens, moet je aan je zelfwaarde werken. Goed nieuws, want het stellen van grenzen doet precies dat. Je hebt nooit/zeldzaam gevraagd: "wat wil ik?" Wanneer grenzen vaag zijn, verliezen we letterlijk ons "zelf" in het geheel. Aan onszelf denken in elke situatie is niet egoïstisch, het is zelfzorg.


Het is belangrijk te begrijpen dat het hebben en behouden van grenzen een vaardigheid is. Het kost veel oefening, maar de beloning is dat het op een dag een tweede natuur zal worden. Als je je overweldigd of gefrustreerd voelt, zou dat zo moeten zijn. Je maakt een aanpassing in de manier waarop je functioneert. Houd vol en zet door. Mensen met duidelijke grenzen leven het meest bevredigende leven.


Hier zijn enkele tips voor het stellen van grenzen:

Begrijp dat de gevoelens van mensen niet jouw verantwoordelijkheid zijn. De onderliggende overtuiging wanneer we dingen doen om anderen zich "beter" te laten voelen, is dat we verantwoordelijk zijn voor hoe mensen zich voelen. Sommige mensen horen niet graag nee. Andere mensen vinden je misschien "egoïstisch" of "onbeleefd". Hoe mensen zich voelen over jouw acties is gebaseerd op hun eigen eerdere ervaringen in de wereld. Ze hebben weinig of niets met jou te maken. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens die hierdoor ontstaan.

Zeg NEE en stap weg. De reden waarom mensen geen grenzen kunnen stellen, is vanwege de reactie van de persoon waarmee ze proberen de grens te stellen. Het is enorm belangrijk om "nee" te zeggen en jezelf dan te verwijderen van die persoon. Dit kan betekenen dat je je telefoon uitzet of je slaapkamer ingaat en de deur sluit.

Het begin van grenzen stellen gaat helemaal over jezelf oké voelen met nee zeggen. Om dat te doen, moet je alle reacties blokkeren. Laat woorden op de tweede plaats komen na acties. Mensen zijn verbale wezens. We zijn gewend onszelf voornamelijk met woorden uit te drukken. Grenzen zijn uitdagend omdat ze follow-up actie vereisen. We moeten niet alleen iets anders doen, maar ook de neiging weerstaan om onze keuzes te over-verklaren, te verontschuldigen of te rationaliseren aan een ander. We moeten ons committeren aan onze besloten actie (of inactie, afhankelijk van de situatie) en de neiging vermijden om onszelf eruit te praten. Soms betekent dit dat we non-verbaal communiceren door middel van onze acties.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page